úterý 7. října 2014

Labyrint;Útěk

Originální název: The maze runner
Český název:  Labyrint; Útěk
Autor: James Dashner
Překladatel: Petr Kotrle
Nakladatelství: Yoli
Počet stran: 360
Rok anglického vydání: 2009
Rok českého vydání: 2014
Série: Labyrint
Číslo v sérii: První 
∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Obálka: 
Obálka z filmu se mi popravdě nezamlouvá tak moc, jako ta obálka knižní... Přece jen je ta knižní taková jednodušší než ta filmová... Taky tam jsou obličeje těch postav a při tom jsem si je představovala úplně jinak, takže za mě určitě boduje ta KNIŽNÍ!
∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Anotace:                 

                          JESTLI SE NEBOJÍŠ, NEJSI ČLOVĚK.
Když se Thomas probere, pamatuje si jen své jméno. Ocitl se mezi cizími chlapci - jejichž vzpomínky jsou také pryč. Za vysokými kamennými hradbami, které obklopují Plac, je nekonečné proměnlivé bludiště. Představuje jedinou cestu ven - a zatím se z něj nikdo nedostal živý.
 VŠECHNO SE ZMĚNÍ.
A pak se objeví dívka, vůbec první dívka. A zpráva, kterou nese, je děsivá.
                               VZPOMEŇ SI. PŘEŽIJ. UTEČ.
∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Ukázka z knihy: 
Nový život začal vestoje, obklopený chladnou tmou a zatuchlým vzduchem plným prachu. Kov zaskřípal o kov; podlaha pod ním se otřásla a zakymácela. Náhlý pohyb způsobil, že upadl. Po rukách a po nohách odlezl zpátky. Přestože vzduch byl studený, na čele mu naskočily krůpěje potu. Pak narazil zády na tvrdý kov; sunul se po něm tak dlouho, až našel kout místnosti. Klesl na podlahu, nohy si přitáhl co nejblíž k tělu a doufal, že se jeho oči rychle přizpůsobí tmě. Potom přišel další náraz, který místností cukl vzhůru, jako by to byl starý výtah v nějaké důlní šachtě. Prostorem se nesly ostré zvuky řetězů a kladek, s dutým plechovým nářkem se odrážely od stěn. Připomínalo to mechanismy v nějaké staré ocelárně. Neosvětlený výtah se při svém stoupání kolébal sem a tam a probouzel v chlapcově žaludku kyselou chuť nevolnosti. Pach podobný přepálenému oleji, který náhle zaplavil jeho smysly, to ještě zhoršil. Chtělo se mu plakat, ale slzy nepřišly; mohl tam jenom sedět, sám, a čekat. Jmenuju se Thomas, pomyslel si.

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Můj názor:
Od knihy jsem popravdě moc neočekávala... Myslela jsem si, že to bude nějaká kravinka ale něco mě k tomu šíleně táhlo a tak jsem se přihlásila do soutěže a vida... Jednoho dne kniha připlula,! Knihu jsem tedy začala číst a doopravdy mě to po pár stránek vtáhlo do děje, že jsem se nemohla odtrhnout od knihy a své okolí ujišťovala, že si přečtu ještě jednu kapitolu a jdu udělat to co mám, avšak jsem přečetla snad 10 kapitol a pak už musela jít udělat práci... Vážně, tato kniha patří do sekce knih, které mě vážně překvapily! Další dva díly prostě musím mít a už se na ně vážně moc těším! Dokonce ani konec neskončil tak špatně... Spíš vůbec špatně! Skončilo to, dá se říct napínavě. Všem, kdo se nad knihou rozhodují... Myslím si, že je to skvělá volba a jděte do toho! Já určitě shlédnu ještě film ale myslím si, že na knihu nic nebude mít a že film nebude tak lahodný jako kniha.

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
BODOVÁNÍ:
Obálka: filmová - 2/4, knižní - 4/4
Děj: 4+/4!!


4 komentáře:

  1. Překvapivě se mi film líbil skoro stejně jako kniha. Což se moc nestává :) Labyrint je prostě skvělý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo? :) Tak to je fajn! Doufám, že z něj budu stejně nadšená! :)

      Vymazat
  2. Knížku mám doma a strašně moc se na ní těším. :) Vypadá vážně hodně zajímavě :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za váš názor,rady,tipy atd.! :)